Év végéig forgalomba áll az utolsó is abból a 200 darab szóló Credobus Econellből, amelyek leszállítására 2023. április 6-án kötött keretmegállapodást a Volánbusz és a járműveket gyártó Kravtex. A 200 darabos flottából az állami busztársaság eddig csupán 27 darabot vásárolhatott a keretszerződés terhére, de a tulajdonosi jogokat gyakorló ÉKM döntése alapján a Volánbusz nemrégiben élhetett vásárlási jogával, s a teljes flottát lehívhatta.

A 2022 decemberében indult közbeszerzési eljárás eredményes lezárásának köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12-est szállíthat a Volánbusznak összesen nettó 14 341 700 000 forint értékben, nettó 71,7 millió forintos daranonkénti vételáron. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz 2023 utolsó negyedévében, várhatóan októberben és novemberben érkezik a társasághoz. Az új járművek az év végéig fokozatosan szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelennek majd. A már korábban saját kockázatra legyártott buszok még a kifutó, 2011-ben megjelent generációt képviselik, tehát a járművek nem a tavaly debütált Next sorozatból érkeznek.

A 43 utasüléssel szerelt buszok akadálymentesek a kerekesszékkel közlekedők és a babakocsival utazók számára. Felszereltségükhöz tartozik a hűtő- és fűtő funkciókkal is rendelkező, nagy teljesítményű Eberspächer klímaberendezés, valamint az audio-vizuális utasinformációs rendszer. A fedélzeti komfortot USB-töltőpontok, valamint az ülések háttámláján kialakított telefontartók növelik. A biztonságról és a vandalizmus megelőzéséről gyárilag telepített kamerarendszer gondoskodik.

A hamarosan forgalomba álló járművek már jól ismert gyártmánynak számítanak a Volánbusznál, hiszen csak ebből a típusból 1046 darab állt forgalomba a társaság kötelékében. A Kravtex eddig összesen több mint 2500 Credobus márkájú autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, legutóbb 47 darab Econell 18 Next csuklós fiatalította a flottát. A mosonmagyaróvári-győri gyártású buszok részaránya a Volánbusz hatezer darabos állományban már jóval meghaladja a 40%-ot.

forrás:magyarbusz.info